Kan Østersøen fortsat kaldes Fredens Hav?

Ewa Chylinski fortæller om NATO’s udstationering af bl.a. danske soldater i Estland og om sikring af freden omkring Østersøen, 15 år efter landenes optagelse i NATO og EU. Desuden om Danmark og Estland, hvor Dannebrog ifølge sagnet faldt ned fra himlen 1219.
Startdato Mandag 18.06.18, kl. 10:00 - 12:00
Mødested Ældre Sagens kontor, Kongensgade 121
Lokalafdeling Esbjerg
Deltagelse Åben for alle
Pris
Gratis (Medlemmer)
Gratis (Ikke medlemmer)
Tilmelding Online
Kørestol Nej
Teleslynge Nej

Østersøen og Baltikum - hvad er det blevet af Fredens Hav?

Kort efter Sovjetunionens sammenbrud erklærede Estland, Letland og Litauen sig som uafhængige stater og ville hurtigst mulig søge om medlemskab af NATO og EU. Danmark gik meget aktivt ind i støtten til denne tanke og blev medlem af det Baltiske Råd med henblik på at give landende omkring Østersøen den sikkerhed både militært og økonomisk som NATO og EU kunne stille til udsigt og dermed blive til Fredens Hav. Det er stadig et meget aktuelt spørgsmål 15 år efter alle tre lande blev optaget i NATO og EU.

De baltiske lande nord-øst for Danmark ligger meget tæt på Rusland og med den fremfærd som Rusland udviste over for Krim-halvøen i Ukraine har man straks tænkt om lignende situation i forhold til de tre tidligere Sovjet-republikker. Med NATOs udstationering af soldater fra flere medlemsland deriblandt Danmark i Estland vil Vesten vise at den passer godt på sine medlemmer og at Rusland ikke kan påstå at de vil beskytte deres russiske mindretal i disse områder.

Danmark gør på en måde et historisk krav på tilknytning til Estland - Tallinn betyder danskernes by og iflg. Sagnet er det der Dannebrog faldt ned fra himmelen under et plyndringstogt udkæmpet af Valdemar Sejr i Lyndanisse i 1219.

 

Ewa Chylinski skal holde et oplæg på en konference i Finland og Estland netop om dette spørgsmål i maj 2018.

 

Arrangementsansvarlig: Lillian Søeborg.